Založ si blog

Boh je dobrý otec

Povedal Ježiš Kristus a s týmto vyhlásením sa plne stotožňujem.

Preto budem vždy porovnávať to, čo kto o Bohu rozpráva, alebo čo sa o ňom kde píše s tým, či by sa v danej situácii rovnako zachoval dobrý otec, a keď sa konanie príslušného Boha bude odlišovať od toho, ako by v danej situácii konal dobrý otec, neprijmem to, čo sa o takomto Bohu niekde hovorí alebo píše.

Vyžiadal by nejaký normálny, teda dobrý otec smrť svojho jediného syna, aby mohol odpustiť iným, zlým deťom? Alebo dospelým ľuďom? Viete si predstaviť, že by vaše dieťa bolo šikovné, dobré, múdre a ostatné deti zlé, neschopné a hlúpe a vy by ste sa na ne tak nahnevali, že by ste vyžiadali, aby vaše dieťa umrelo strašnou a potupnou smrťou, lebo inak tým zlým deckám nebudete môcť odpustiť? Ja si to predstaviť neviem. Vysvetliť svojmu decku, že so zlými deťmi sa hrať radšej nemá, to áno, ale chcieť jeho smrť, aby som mohla odpustiť zlým deťom? To sa mi vôbec nezdá normálne. A silne pochybujem, že by toto nejaký dobrý a normálny otec niekedy chcel.

„Účelom článku 24 ústavy a čl. 9 dohovoru nie je len ochrana náboženskej slobody, ale zaručenie duchovnej slobody pre každého, pre veriacich i neveriacich.“ Drgonec, Ján. Veľké komentáre, Ústava Slovenskej republiky, 2019.

Ústavou sa myslí Ústava Slovenskej republiky a dohovor je Európsky dohovor o ľudských právach.

Okrem iného to znamená aj to, že každý občan je duchovne svojprávny. Dokonca by to malo znamenať aj to, že občan má nárok na právnu ochranu pred svojvoľným zasahovaním do jeho duchovnej slobody zo strany samozvaných autorít, ktoré sa cítia byť „duchovnejšie“ alebo si myslia, že sú „na tej jedinej správnej duchovnej ceste“ a snažia sa donútiť aj ostatných, aby žili „duchovne správne“. Napríklad aj takej katolíckej cirkvi.

Tí, ktorí sa domnievajú, že sú „duchovne už ďalej“ alebo „duchovne na vyššej úrovni“ a na tých, ktorí ešte „duchovne nedošli tam, kam oni“ sa pozerajú posmešne a cez prsty, uverili bludu „duchovnej nadradenosti“. Nič takého, že niekto je duchovne menej alebo viac neexistuje. Všetci sme rovnako duchovní. Presne tak ako sme všetci rovnako hmotní. Novorodenec, ktorý má tri a pol kila, nie je o nič menej telesný ako stodvadsaťkilový kulturista a stodvadsaťkilový kulturista je rovnako duchovný ako vysokoškolský pedagóg, ktorý učí jadrovú fyziku, a ten je zase tak isto duchovný, ako farár, ktorý káže v kostole, alebo dieťa, ktoré sa hrá v piesku. Nič takého ako „byť duchovnejší ako ostatní“ neexistuje. Potreba byť viac ako niekto iný však môže poukazovať na nejaký nevyriešený emocionálny problém.

Vážený pán profesor Heretik!

16.09.2024

Som presvedčená, že môj text sa k Vám nakoniec dostane, takže Vás takto oslovujem. Prejdem rovno k veci, na stránke Právne listy mi pred rokom vyšiel článok týkajúci sa pozície náboženstva v demokracii, zvlášť kresťanstva a okrem otázok pre právnikov sa v ňom nachádza aj niekoľko otázok pre odborníkov z oblasti psychológie a psychiatrie. Právnik, ktorý mi navrhol, [...]

Ako reagovať na snahu obmedzovať vaše práva

08.09.2024

Peklo sa v mojom živote začalo, keď mi doň vstúpil kresťan a začal mi vnucovať kresťanstvo, ako jedinú správnu vieru a jedinú možnosť, ako správne žiť. Keďže som bola vychovaná v náboženskej slobode, dlho som si myslela, že na to stačí mávnuť rukou, alebo sa otočiť a odísť, ukázalo sa však, že je nevyhnutné o svoju slobodu zabojovať. Sú prípady, kedy vám [...]

Kresťanstvo je primitívna ideológia

06.09.2024

V skutočnosti ide o druhý najprimitívnejší spôsob nadobúdania moci nad druhým človekom. Prvým je fyzické násilie: „Som od teba silnejší, tak ťa zmlátim a budem ti vládnuť. A ty ma budeš poslúchať. A budeš mi platiť, aby som ťa zase nebil.“ Toto robili výpalníci. Aj šikana na školách sa niekedy takto prejavuje. Druhým je emocionálne násilie: „Ja [...]

Fluffy

Thajčanku v dome napadol masívny pytón: Zo smrteľného zovretia sa dostala po dvoch hodinách

19.09.2024 17:39

Vo chvíľach, keď pripravovala večeru vo svojom dome, pocítila ostrú bolesť v stehne a keď sa pozrela dolu, zbadala, ako sa jej zmocňuje veľký had.

Izrael, Palestína, rukojemníci, Hamas, izraelskí civilisti

Izrael predložil nový rámec pre dohodu o rukojemníkoch a prímerí v Pásme Gazy

19.09.2024 17:18

Podľa navrhovaného plánu by malo dôjsť aj k prepusteniu palestínskych väzňov uväznených v Izraeli či demilitarizácii Pásma Gazy.

Libanon, Hizballáh, Hassan Nasralláh,

Výbuchy pagerov sú pre nás tvrdou ranou, je to vyhlásenie vojny, vyhlásil šéf Hizballáhu

19.09.2024 17:15

Podľa Nasralláha zvýšil Hizballáh svoju bojovú pohotovosť.

Záchranársky vrtuľník

Na škole v Kráľovskom Chlmci sa po páde z okna vážne zranil chlapec. Vrtuľníkom ho previezli do Košíc

19.09.2024 17:11

Potvrdili to záchranári, polícia aj primátor mesta Karol Pataky.

Gabriela Uhlárová

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 4949x
Priemerná čítanosť článkov: 990x

Autor blogu

Kategórie

Archív